Verschillende beleggingsstrategieën

Nu je weet dat een goed gespreide beleggingsportefeuille erg belangrijk is voor een zo laag mogelijk risico, kunnen we eindelijk gaan beginnen met het uitkiezen van de juiste beleggingen. Er zijn erg veel verschillende soorten strategieën die beleggers gebruiken voor het uitkiezen van de juiste sectoren / bedrijven. Elke strategie kent zo zijn eigen voor- en nadelen. Iedereen moet dus voor zichzelf de keuze maken welke strategie het beste bij zich past en waar hij denkt veel geld mee te kunnen verdienen.

De meeste beleggers gebruiken vaak meerdere manieren om erachter te komen of ze een bepaald aandeel gaan kopen. Je hoeft dus niet slechts 1 manier te kiezen waarmee jij je aandelen gaat aankopen. Ook hierbij geldt dat hoe meer je afwisselt, hoe kleiner je risico wordt.

Top-down

Top-down beleggers investeren op de beurs aan de hand van grotere ontwikkelingen. Een belegger onderzoekt bijvoorbeeld of de economie dit jaar sterk gaat groeien en koopt aan de hand van deze uitkomst aandelen uit de ene sector wel en uit de andere sector weer niet.

Mocht er dus een sterk economische groei worden verwacht, dan zal een top-down belegger extra aandelen kopen in sectoren die tijdens een economische groei waarschijnlijk beter zullen presteren dan andere sectoren. De industrie sector en de technologie sector hebben de afgelopen decennia bewezen beter te presteren tijdens een economische groei dan alle andere sectoren.

In het geval de belegger een jaar verwacht dat de economie gaat krimpen, dan zal hij investeren in sectoren die zo weinig mogelijk last gaan hebben van deze marktomstandigheden zoals bedrijven in de gezondheidszorg.

Het enige nadeel van deze methode is, dat zelfs als ze de grotere ontwikkelingen juist voorspelt hebben, dat dit nog niet hoeft te betekenen dat ze ook winst gaan maken.

Zo mag het door de ontwikkelingen in de economie heel interessant lijken om te investeren in een oliebedrijf, maar als dit bedrijf opeens geen olie meer omhoog kan pompen dan wordt jouw investering toch fors minder waard.

Fundamentele analyses

Bij een fundamentele analyse wordt er niet gekeken naar de grote ontwikkelingen in de economie, maar specifiek gekeken naar bepaalde bedrijven. Dit heeft als voordeel dat je precies weet wat de sterke en zwakke punten zijn van de onderneming en er dus heilig in gelooft dat het bedrijf de komende jaren fors gaat stijgen.

Voor de fundamentele analyse wordt er naar alles gekeken van wat er binnen het bedrijf gebeurd. De financiële informatie wordt bekeken, de leiding van het bedrijf, de klanten, de leveranciers en wat de doelstellingen zijn van het bedrijf.

Een nadeel is wel dat wanneer de sector of zelfs de gehele economie het een bepaalde tijd niet goed doet, de prijs van het desbetreffende aandeel waarschijnlijk ook gaat zakken.

Technische analyses

De technische analyse wordt tegenwoordig veel gebruikt door korte termijn beleggers. Deze beleggers proberen aan de hand van een technische analyse te voorspellen welke richting de prijs van een bepaald aandeel op zal gaan.

Meestal doen beleggers dit door te kijken naar de koersverloop van de afgelopen jaren. Ze proberen een bepaald patroon te vinden van de koersverloop van de voorafgaande jaren en hopen hiermee aandelen te kunnen kopen op het juiste moment.

Beleggen aan de hand van alleen een technische analyse wordt wat meer gezien als een soort van gokken, omdat deze manier je niet verteld met welke reden het bedrijf het zo goed of juist slecht doet.

De meeste beleggers verdiepen zich dus daarom eerst verder in het bedrijf aan de hand van een fundamentele analyse en gaan daarna pas over op de technische analyse. Ze vinden het dus erg belangrijk eerst te weten waar ze precies in willen investeren en daarna pas belangrijk wanneer ze er in zouden moeten investeren.

Tegendraads beleggen

Met tegendraads beleggen wordt bedoeld, dat je een investering doet in iets dat op dat moment iedereen verkoopt. De gedachte hierbij is dat de waarde van het aandeel hoogstwaarschijnlijk ondergewaardeerd is en uiteindelijk weer zijn ‘normale’ waarde zal krijgen.

Het maakt je dus niet uit dat het bedrijf er op dit moment slecht voor staat en veel in waarde heeft verloren. Je koopt dus aandelen van het bedrijf op het moment dat jij denkt dat het bedrijf veel verder is gezakt dan te rechtvaardigen is, met de hoop dat de beurs zich na verloop van tijd weer zal corrigeren.

Het nadeel van tegendraads beleggen is dat het bedrijf na jouw aankoop nog veel verder kan zakken en dat het misschien wel jaren gaat duren voordat het aandeel weer in waarde stijgt.

Een nadeel is wel dat wanneer de sector of zelfs de gehele economie het een bepaalde tijd niet goed doet, de prijs van het desbetreffende aandeel waarschijnlijk ook zakt.

Dividend

Dividend beleggen is erg in trek bij ouderen die het zien als een extra soort van inkomsten. Als dividend belegger ben je er dus op uit alleen bedrijven te selecteren die in voorgaande jaren veel winst hebben kunnen pakken en altijd een hoog dividend hebben betaald.

Zelfs wanneer de aandelen in waarde dalen, zijn er toch nog inkomsten die voortkomen uit het dividend dat ze betalen. Ben je er dus op uit extra inkomsten te genereren uit jouw vermogen, dan is dit een erg populaire methode.