Geld verdienen met je studielening

Tijdens jouw studie geld krijgen van de overheid is verleden tijd. Tegenwoordig geeft de overheid studenten de mogelijkheid bijna gratis te kunnen lenen. Nadat je jouw studie hebt afgerond en werk hebt kunnen vinden, dan kun je vervolgens jouw studieschuld in 35 jaar tijd terug gaan betalen.

De goede oude tijd dat je als student maandelijks geld kreeg bijgeschreven op jouw rekening is nu echt voorbij. Daarom probeer ik jullie aan de hand van dit artikel uit te leggen hoe je zo goed mogelijk kunt profiteren van het nieuwe leenstelsel?

Wat is het leenstelsel?

Om bij het begin te beginnen, leg ik eerst uit wat het leenstelsel precies inhoudt en daarna zal ik jullie vertellen hoe je hier uiteindelijk geld mee kunt verdienen. Dus wat houdt het leenstelsel precies in? Doorstuderen kost jongeren veel geld. Omdat de Overheid wil voorkomen dat de meeste studenten met een torenhoge studieschuld zitten nadat ze zijn afgestudeerd, heeft de overheid het leenstelsel in het leven geroepen. Door het leenstelsel kunnen studenten hun studie bij elkaar lenen voor een zeer lage rente. Het rentepercentage in 2016 ligt op het laagste niveau ooit, namelijk op 0.01 procent. Nadat je jouw studie hebt afgerond en een baan hebt kunnen vinden boven het minimum loon, dan is het de bedoeling dat je in 35 jaar tijd jouw totale studielening gaat aflossen. Er is nog wel wat andere belangrijke informatie over het leenstelsel, maar dat behandel ik wat verderop in dit artikel.

Hoe kun je geld verdienen met het leenstelsel?

Het klinkt misschien raar, geld verdienen met je studielening, maar het is zeker mogelijk. Geld is namelijk geld waard. Dus als je bijna gratis geld kunt lenen en het vervolgens ergens anders in kunt investeren, dan is de kans zeer groot dat je er geld mee gaat overhouden. Je kunt er zelfs geld mee verdienen wanneer je al het geleende geld op een spaarrekening zet!

Als voorbeeld: In 2016 kunnen studenten € 862,50 per maand lenen. Hiernaast heb je nog een collegegeldcredit en hebben sommige studenten nog een aanvullende beurs, maar die neem ik in dit voorbeeld even niet mee. In een 4 jarige studie zitten  48 maanden, dus je kunt 48 keer € 862.50 lenen. Na 4 jaar heb je dus de mogelijkheid gehad € 41.400 te lenen.

Wanneer je dit bedrag na 4 jaar bij elkaar hebt geleend zou je hier in 2016, 0.01% rente over moeten betalen, wat in totaal € 4,14 is. Stel voor, je zet je geleend bedrag op een vrij afneembare spaarrekening en krijgt hier 0.8% procent rente over, dan verdien je er € 331.20 mee per jaar. Hier halen we de 0.01% rente af die je moet betalen voor je lening en dan kom je uit op een winst van € 327.06 per jaar, zonder er veel risico voor te moeten lopen.

Hoger rendement halen

Dat je geld kunt gaan verdienen met het nieuwe leenstelsel is nu hopelijk wel duidelijk, maar er zijn nog een paar andere manieren waarop je geld kunt verdienen met jouw (gratis) lening. De kans dat je met deze andere manieren een hoger rendement kunt halen is groot, maar de kans dat je er geld mee gaat verliest wordt dan ook groter.

Optie 1: obligaties

Het risico dat je loopt op obligaties is meestal niet erg groot, maar dat is sterk afhankelijk van welk bedrijf / land je een obligatie koopt. Het rentepercentage dat je ontvangt op obligaties is over het algemeen groter, dus dit kan een goede manier zijn om wat meer geld te verdienen over jouw studielening. Voordat je jouw geld investeert in obligaties of aandelen is het belangrijk dat je weet wat je doet en aan andere kunt uitleggen waarom je ergens in geïnvesteerd hebt.

Optie 2: aandelen

Als je vind dat je niet genoeg rendement kunt halen uit jouw spaarrekening of uit obligaties, dan kun je ervoor kiezen om het geld te investeren in aandelen. Het voordeel hiervan is, dat je veel meer winst kunt behalen, maar het nadeel is dat je een veel groter risico loopt er geld mee te verliezen. Er bestaan veel verschillende soorten aandelen en veel verschillende manieren waarop je aandelen kunt kopen. Zo raad ik je nooit aan al je geld te investeren in 1 bedrijf, maar om te investeren in fondsen die beleggen in veel verschillende markten en bedrijven.

Sparen voor je huis

Je studielening kun je ook gebruiken om er uiteindelijk een huis van te kopen. De overheid geeft je namelijk 35 jaar de tijd om je studielening af te betalen en je hoeft hier pas mee te beginnen als je meer verdient dan het minimumloon. Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen is nooit meer dan 4% van je salaris en als dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van 5 ‘jokerjaren’. Deze ‘jokerjaren’ mag je alleen gebruiken wanneer het een jaar financieel wat minder goed gaat. In onderstaand voorbeeld wordt uitgelegd waarom het interessant kan zijn alvast te gaan sparen voor het kopen van een huis.

Als voorbeeld: Na 4 jaar studeren ben je geslaagd voor je opleiding. Tijdens jouw opleiding heb je iedere maand € 862,50 geleend, wat na 4 jaar uiteindelijk een bedrag is van € 41.400 euro. Na je studie vind je meteen een baan en je wilt gelijk beginnen met het kopen van je eerste huis. Stel, je koopt een huis voor € 150.000 en je hebt tijdens je studie niets uit te hoeven geven van je lening, omdat je een bijbaan had of omdat je ouders alles voor je hebben betaald. In dit geval kun je het geld van je studielening gebruiken voor het kopen van een nieuw huis. Je hoeft dan dus geen hypotheek te nemen van € 150.000, maar van ongeveer € 109.000.

Over deze €41.400 betaal je dus geen 2% hypotheekrente, maar betaal je 0.01% studierente. In 10 jaar tijd kan je dit tussen de € 5.000 en € 8.000 schelen!

Nadelen

Een nadeel voor het kopen van een huis met een hoge studieschuld is dat je uiteindelijk een minder hoge hypotheek kunt afsluiten. Hypotheekverstrekkers houden namelijk rekening met alle financiële verplichtingen die je hebt (zoals jouw studieschuld). Hoe meer financiële verplichtingen je hebt, des te minder je uiteindelijk kunt lenen voor het kopen van een huis.

Voorbeeld: Een alleen verdiener met een bruto jaarsalaris van € 35.000 kan met een rente voor 10 jaar op 2% een hypotheek krijgen van ongeveer € 160.000. Wanneer deze persoon een studielening heeft van € 30.000 kan hij geen € 160.000 meer lenen, maar wordt het maximale bedrag ongeveer € 100.000. Door de studielening kun je in dit geval dus € 30.000 minder lenen. Het is belangrijk dat je hierover nadenkt voordat je begint met het lenen van grote sommen geld!

Waar moet je rekening mee houden

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, wanneer je van plan bent geld te gaan verdienen met jouw studielening.

Je kunt jezelf niet inhouden het geld uit te geven.
Als je jezelf niet helemaal kunt vertrouwen met zoveel geld op je rekening, dan is het niet zo’n goed idee om hier aan te beginnen, omdat de kans dan groot is, dat je meer geld gaat uitgeven dan dat je er aan verdient.

Rentes kunnen veranderen

De rentepercentages die ik in dit artikel gebruik zullen waarschijnlijk al snel verouderd zijn. Het is dus belangrijk dat je zelf even goed gaat kijken of de studierente lager is dan je spaarrente en je hypotheekrente, zodat je er van bent dat je er geld aan verdient. Ik schat de kans klein dat de studierente ooit hoger komt te liggen dan de andere rentes, maar het is belangrijk dat je hier zelf ook nog een keer naar kijkt! Mocht de studierente opeens erg hard omhoog schieten, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je studielening in een keer af te lossen.

Is het toegestaan om geld te verdienen aan je studielening?

Het is natuurlijk niet de bedoeling geweest van de overheid dat je geld gaat verdienen met een lening voor je studie. Aan de andere kant is dit niet verboden. Zodra je het geld hebt geleend, mag je er mee doen wat je wilt. Je kunt er mee op vakantie gaan, uitgeven aan stappen, je studie mee bekostigen en dus ook op een spaarrekening zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *